ecTOF

Με μια ματιά…

Παρουσιάζεται η αρχή λειτουργίας του ecTOF για ανάλυση GC-HRMS, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα ιονισμό με σύγκρουση ηλεκτρονίων (EI) και χημικό ιονισμό (CI) μέσω της τεχνολογίας Helical Resonator Plasma (HRP), προσφέροντας βελτιωμένο έλεγχο στη διαδικασία ιονισμού.


Εισαγωγικά δεδομένα

Ο ιονισμός με σύγκρουση ηλεκτρονίων (EI) είναι η πιο κοινή τεχνική στη φασματομετρία μάζας GC-MS, προσφέροντας δομικές πληροφορίες μέσω θραυσμάτων των μητρικών ιόντων. Ωστόσο, δεν παρέχει το ίδιο το μητρικό ιόν, περιορίζοντας τις πιθανότητες ταυτοποίησης άγνωστων ενώσεων. Ο χημικός ιονισμός (CI), ειδικά με την τεχνολογία Helical Resonator Plasma (HRP), διασφαλίζει τον σχηματισμό του μητρικού ιόντος χωρίς υπερβολική θραυσματοποίηση, κάτι που βελτιώνει την ταυτοποίηση άγνωστων αναλυτών, ιδίως σε περιβάλλοντα όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα πρότυπα.


Αρχή Λειτουργίας ecTOF (GC-HRMS)

Το ecTOF της Tofwerk επιτρέπει την ταυτόχρονη απόκτηση δεδομένων EI και CI σε μία μόνο χρωματογραφική ανάλυση, χωρίς επιπλέον χρόνο ανάλυσης. Το HRP χρησιμοποιείται για τον χημικό ιονισμό, επιτρέποντας τη δημιουργία πλάσματος μεσαίας πίεσης που αντικαθιστά τα παραδοσιακά νήματα και βελτιώνει τη σταθερότητα και τη διάρκεια ζωής της πηγής. Αυτός ο σχεδιασμός προσφέρει εξαιρετική ευαισθησία και ακρίβεια, με τη δυνατότητα ταυτόχρονης ανάλυσης στόχων και μη στόχων (targeted και non-targeted analysis), καθιστώντας το σύστημα ιδανικό για περιβαλλοντικές και βιομηχανικές εφαρμογές.

Εικόνα 1: Αρχή Λειτουργίας του ecTOF για GC-HRMS
Εικόνα 2: Σχηματική αναπαράσταση της τεχνολογίας Helical Resonator Plasma (HRP)

Μετά τον διαχωρισμό μέσω αέριας χρωματογραφίας, το έκλουσμα διαχωρίζεται σε αναλόγια 1:1 και κατευθύνεται στις πηγές EI και CI. Τα φασματομετρικά δεδομένα αποθηκεύονται και αναλύονται ξεχωριστά ή συνδυαστικά, επιτρέποντας ακριβή ταυτοποίηση ακόμα και σε πολύπλοκα δείγματα.

Μετά τον διαχωρισμό μέσω αέριας χρωματογραφίας, το έκλουσμα διαχωρίζεται σε αναλόγια 1:1 και κατευθύνεται στις πηγές EI και CI. Τα φασματομετρικά δεδομένα αποθηκεύονται και αναλύονται ξεχωριστά ή συνδυαστικά, επιτρέποντας ακριβή ταυτοποίηση ακόμα και σε πολύπλοκα δείγματα.

Εικόνα 2: Σχηματική αναπαράσταση της τεχνολογίας Helical Resonator Plasma (HRP)

Ανακάλυψε τις καινοτόμες δυνατότητες του ecTOF


Παράδειγμα Δεδομένων

Η Εικόνα 2 δείχνει τα φάσματα EI και CI της 2-δωδεκανόνης και της 2-τριδεκανόνης. Οι πληροφορίες από τα EI φάσματα είναι παρόμοιες, αλλά τα CI φάσματα διαφοροποιούν ξεκάθαρα τις δύο ενώσεις. Αυτό αποδεικνύει την αυξημένη αξιοπιστία του συστήματος ecTOF, καθώς συνδυάζει τις ακριβείς δομικές πληροφορίες του EI με τη δυνατότητα ταυτοποίησης μητρικών ιόντων μέσω CI.


Επιπλέον πληροφορίες

Η τεχνολογία HRP, εκτός από την αποφυγή υπερβολικής θραυσματοποίησης, προσφέρει βελτιστοποιημένο έλεγχο της διαδικασίας ιονσιμού και υψηλή αξιοπιστία σε αναλύσεις άγνωστων και πολύπλοκων ενώσεων, καθιστώντας το σύστημα κατάλληλο για εφαρμογές όπως περιβαλλοντική ανάλυση, αναλύσεις τροφίμων και αρωμάτων, και φαρμακευτικές μελέτες.

Εικόνα 3: Δεδομένα που παράγονται από το GC-ecTOF.

Αξιολόγηση συστήματος σε ανάλυση αλκανίων

Πρότυπο μείγμα αλκανίων (C8-C40), 1ng, εγχύθηκε στο ecTOF GC-HRMS για την αξιολόγηση της απόδοσης του ecTOF. Για τον χρωματογραφικό διαχωρισμό χρησιμοποιήθηκε η στήλη Rxi-5ms (30 m, 0.25 mm ID, 0.25μm), εξασφαλίζοντας ακριβή και σταθερή ανάλυση.

Μετά τον διαχωρισμό, ο ιονισμός πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα μέσω της πηγής EI στα 70 eV (μαύρες γραμμές) και του χημικού ιονισμού (CI) με τη χρήση N2H+ ως αντιδραστήριο (έγχρωμες γραμμές). Το επάνω διάγραμμα δείχνει το συνολικό χρωματογράφημα των εξαγόμενων ιόντων σε EI και CI λειτουργίες.

Στο μεσαίο τμήμα της εικόνας απεικονίζονται ξεχωριστά χρωματογραφήματα για τις κορυφές των ενώσεων C15, C27, και C34, ενώ στο κάτω μέρος παρουσιάζονται τα αντίστοιχα φάσματα μάζας. Το συνολικό χρωματογράφημα αναδεικνύει τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα του ιονισμού για όλες τις ενώσεις αλκανίων. Η ευθυγράμμιση των δεδομένων EI και CI είναι άψογη, διασφαλίζοντας έναν εξαιρετικό χρωματογραφικό διαχωρισμό.

Scroll to Top