Οι παραγωγοί τροφίμων και οι έμποροι λιανικής είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν ακριβείς πληροφορίες, σχετικά με τα προϊόντα τους, σύμφωνα με την εθνική και διεθνή νομοθεσία. Παρόλα αυτά, οι ετικέτες τροφίμων μπορεί να περιλαμβάνουν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση, την ποιότητα, τη γεωγραφική προέλευση ή/και την επεξεργασία των τροφίμων. Προμηθευτές και παραγωγοί, μέσω πρακτικών όπως η παραποίηση/απομίμηση και η νοθεία, προσπαθούν να εξαπατήσουν ή να παραπλανήσουν τους καταναλωτές, διαδικασία που είναι γνωστή ως “απάτη τροφίμων” (Food Fraudulent). Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σκόπιμη υποκατάσταση, προσθήκη ή παραποίηση, συστατικών τροφίμων ή συσκευασίας τροφίμων.
Ο έλεγχος της ταυτότητας των τροφίμων είναι πολύ δύσκολος, καθώς απαιτεί εξαιρετικά εκλεκτικές, ευαίσθητες, ακριβείς, αναπαραγώγιμες και ισχυρές αναλυτικές μεθόδους. Μία από αυτές τις τεχνικές είναι η φασματομετρία μάζας.
Η Target Analysis θα συμμετάσχει στο διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο «Food Authenticity Workshop», που διοργανώνει το TrAMS Group και το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, στις 8-9 Νοεμβρίου, στην Αθήνα. Το workshop επικεντρώνεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διασφάλιση της γνησιότητας των τροφίμων και την εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων.
Στη διάρκεια του διημέρου, θα παρουσιαστούν λύσεις βασισμένες στην φασματομετρία μάζας, με κύριο στόχο την διερεύνηση θεμάτων αυθεντικότητας και νοθείας σε προϊόντα διατροφής, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το μέλι, το κρασί, το κρέας και διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα.
- Κατανόηση Αυθεντικότητας και Νοθείας:
- Πλήρης και λεπτομερής κατανόηση των βασικών εννοιών της αυθεντικότητας και της νοθείας των τροφίμων
- Πλήρης και λεπτομερής κατανόηση των βασικών εννοιών της αυθεντικότητας και της νοθείας των τροφίμων
- Αντιμετώπιση Επιστημονικών Δυσκολιών:
- Παρουσίαση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η επιστημονική κοινότητα, ως προς την ανάλυση και την επεξεργασία δεδομένων
- Παρουσίαση λύσεων, τρόπων προσέγγίσης και καταπολέμησης των δυσκολιών, μέσω καινοτόμων ροών εργασίας (workflows).
- Βαθύτερη Κατανόηση με Συζήτηση:
- Μέσω στοχευμένης συζήτησης, πάνελ και case studies, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανό&η;ση του τρόπου διασφάλισης της αυθεντικότητας σημαντικών προϊόντων διατροφής
- Μέσω στοχευμένης συζήτησης, πάνελ και case studies, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανό&η;ση του τρόπου διασφάλισης της αυθεντικότητας σημαντικών προϊόντων διατροφής
- Δημιουργία Ισχυρής Κοινότητας:
- Οι αλληλεπιδράσεις και η κοινωνική δικτύωση μέσα από συνεδρίες με poster, επισκέψεις σε εργαστήρια καινοτόμων ροών εργασίας ανάπτυξης, καθώς και το δείπνο, θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας ισχυρής κοινότητας
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν διακεκριμένοι καθηγητές, επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες του χώρου, για να εξερευνήσουν τις καινοτόμες προσεγγίσεις, σχετικά με την διασφάλιση και διατήρηση της αυθεντικότητας των τροφίμων. Το διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, να μοιραστείτε εμπειρίες και να δικτυωθείτε με έμπειρους επαγγελματίες. Εξερευνήστε τις δυνατότητες των καινοτόμων ροών εργασίας (MS-based), για την διασφάλιση της γνησιότητας των τροφίμων, στην καταπολέμηση της νοθείας και στην εγγύηση της ασφάλειας των τροφίμων.
ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
- Θεωρητικό υπόβαθρο της αυθεντικότητας τροφίμων
- Αναλυτικές τεχνικές για τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας βασισμένες στην φασματομετρία μαζών.
- Κανονισμοί και ρυθμιστικό πλαίσιο για την αυθεντικότητα των τροφίμων
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
- ΚΑΘΗΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Σ. ΘΩΜΑΪΔΗΣ
Καθηγητής, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Αθηνών - ΚΑΘΗΓ. JENS BROCKMEYER
Επικεφαλής του Τμήματος Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης - ΔΡ. NICHOLAS BIRSE
Λέκτορας στη Φασματομετρία Μάζας, Ινστιτούτο Παγκόσμιας Επισιτιστικής Ασφάλειας, Σχολή Βιολογικών Επιστημών, Queen’s University Belfast
Kορυφαίοι ειδικοί έχουν τις απαντήσεις για ζητήματα αυθεντικότητας τροφίμων!
Μην χάσεις την ευκαιρία να παρευρεθείς στο εκπαιδευτικό εργαστήριο!